Kartläggning av farliga POPs-ämnen i avfall
Syftet med projektet är att utföra en kartläggning och skapa en guide över produkter i Sverige som kan innehålla ett antal utvalda POPs-ämnen (Persistent Organic Pollutants). Detta kan gälla olika produktgrupper så som byggmaterial, textiler, plast mm. Effekten av kartläggningen och analysen är att ge förbättrade möjligheter till korrekt hantering och eliminering av POP:s-ämnen från våra resurs- och materialflöden.
POP står för ”Persistent Organic Pollutants”, ett samlingsnamn för organiska miljögifter som är motståndskraftiga mot nedbrytning. Motståndskraften leder till att de kan ackumuleras i miljön samt kan spridas långt ifrån platsen där de en gång användes. Flera av ämnena är kopplade till cancer hos människor och djur, och klassade som särskilt farliga ämnen enligt EU:s kemikalielagstiftning.
POP:s-ämnen riskerar att spridas i återvunna material eller i miljön
Tyvärr saknas det idag tydliga och lättlästa översikter på svenska som visar vilka produktgrupper från olika tidsepoker som kan misstänkas innehålla POPs. Då denna kunskap saknas är farhågan att varor och avfall som innehåller POP:s-ämnen inte hanteras korrekt utan istället fortfarande hanteras inom andra, icke avsedda, avfallsströmmar. Detta innebär att POP:s-ämnen inte elimineras som de skall utan riskerar att spridas i återvunna material eller i miljön.
Projektet ska fokusera på fyra ämnesgrupper
- Kortkedjiga klorparaffiner
- Bromerade flamskyddsmedel
- PFOA
- PFHxS
Effekten av kartläggningen och analysen skulle kunna ge en förbättrad möjlighet till korrekt hantering och eliminering av POP:s-ämnen från våra resurs- och materialflöden. Projektet skulle därmed gynna lagkravsefterlevnaden på avfallsområdet.
Projektfakta
- Projektnamn: POPs i avfall
- Budget: 900 000 SEK
- Finansiär: Avfall Sverige, Fortum Waste Solutions, SIVL (Stiftelsen Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning)