1. Startsida
  2. Vårt erbjudande
  3. Forskning
  4. Cirkulära flöden
  5. Pantsystem för take away-förpackningar testas
Mat i en matlåda

Retursystem för take away-förpackningar

För första gången ska ett restursystem för take away-förpackningar testas i Sverige. Matlådor och kaffemuggar kan lämnas in där de tidigare har inhandlats för att sedan diskas och återanvändas igen. Det ska spara både resurser och minska nedskräpningen.

Det här är ett forskningsprojekt där vi vill testa ett retursystem för muggar och lådor. Vad innebär det – jo att du som gäst väljer att äta take-away i en mugg/låda som sedan, när du har lämnat tillbaka den, diskas och används igen. Genom att använda muggen/lådan många gånger minskar användningen av engångsartiklar. Det är bra eftersom varje gång något produceras så blir det en miljöpåverkan, om man kan slippa den miljöpåverkan genom att slippa producera något så har man gjort en bra sak för miljön. I take-away sammanhang är det dessutom bra att vi minskar risken för nedskräpning.

Testas på caféer och restauranger

Vi testar det här på ett antal caféer och restauranger under 2020. Under året kommer vi då höra med både gäster och personal om hur de upplever systemet, vad som funkar och inte funkar.

Här kan du testa lådor/ muggar:

  • Brekkie STHLM, Stockholm
  • Nordish Market, Göteborg
  • Coffice, KTH, Stockholm
  • Stories, KTH, Stockholm
  • Restauranglabbet, KTH, Stockholm
  • Ulls restaurang, SLU, Uppsala
  • Café Moccado, SLU, Uppsala
  • Snäckviken, KTH Södertälje
  • Café Dallucci, KTH Södertälje
  • Näckrosen, Göteborgs universitet, Göteborg
  • MyVegina, Söderhallarna, Stockholm

Görs i samarbete med andra

Projektet är finansierat av Vinnova Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., vi utför det tillsammans med Antrop Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Appen vi använder är utvecklad av loop-it Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och vi har en rad partners i projektet.

De här är med i referensgruppen: a43coffe Duni Group, Håll Sverige Rent, Engångsfritt Kulturkalas, KTH Students for sustainability, Naturvårdsverket, Göteborgs Stad, Livsmedelsverket, loop-it, Nordiska Plast, Martin & Servera, PantaPå, Ragn-Sells, Returpack AB, Reitan Convenience, Vasakronan, Zero Waste Stockholm.

Om du är intresserad av att vara delaktig, hör av dig till Annelise De Jong.

Varför är det ett viktigt projekt?

Trenden med take away ökar, inte bara i Sverige utan i hela världen. En övergång från engångsartiklar till förpackningar som går att återanvända skulle minska resursförbrukningen, både genom att avfallsmängden skulle minska men framförallt genom att färre muggar och lådor behöver produceras. Ytterligare en aspekt är att nedskräpningen skulle minska. Engångsartiklar beräknas stå för så mycket som 43 procent av nedskräpningen i EU.

Många take away-förpackningar används mer som transport av mat och dryck tillbaka till arbetsplatsen. En tidigare studie som IVL har gjort visar att både restaurang- och kaféaktörer och deras gäster ställer sig positiva till ett pantsystem på take away-förpackningar.

Frågor och svar om projektet

Varför är lådorna och muggarna i plast? Hur miljövänliga är flergångsalternativ jämfört med engångsartiklar? Svaren på de frågorna och fler frågor hittar du genom att klicka på knapparna nedan.

Projektfakta

  • Retursystem för take away-förpackningar
  • Budget: 4,145 MSEK, varav hälften är medfinansiering i form av tid.
  • Finansiär: Vinnova och deltagande parter.
  • Samarbetspartners: Projektet koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet och utförs i samarbete med A43 Coffee, Antrop, Coffice, Compass Group, Duni, Göteborgs stad, Håll Sverige Rent, KTH Students for sustainability, loop-it, My Vegina i Söderhallarna, Naturvårdsverket, Nordiska plast, Nordish market, PantaPå, Ragnsells, Returpack, Reitan Convenience Sweden AB, Restauranglabbet, Stories, Vasakronan och ZeroWaste Stockholm.
  • Period: 2019 - 2021