1. Startsida
  2. Vårt erbjudande
  3. Forskning
  4. PFAS
  5. Förekomst och avskiljning av PFAS vid svenska reningsverk
vatten som renas i ett reningsverk

Förekomst och avskiljning av PFAS vid svenska reningsverk

PFAS, per- och polyfluorerade ämnen är extremt persistenta ämnen som vi även kallar för evighetskemikalier och de påträffas överallt i vår miljö. Eftersom ämnena inte bryts ner i naturen är det av stor betydelse att förstå vilka olika transportvägar som finns och hur belastningen varierar i dessa. På sikt kan en djupare kunskap om avskiljning och förekomst av PFAS-ämnen leda till att vi framgent eventuellt kan stoppa och hindra att ämnen fortsätter att florera i vårt kretslopp. En viktig del i kretsloppet för PFAS-ämnen i vatten är avloppsreningsverk. Inom detta projekt ska vi undersöka hur PFAS-ämnen förekommer i avloppsvattnet vid svenska avloppsreningsverk.

Inom projekt kommer vi att utföra provtagning vid fem svenska avloppsreningsverk (ARV), Skövde ARV, Margarethelund, Syvab ARV, Ryaverket och Henriksdal. I IVL:s tidigare undersökningar har det observerats att ett vanligt förekommande PFAS-ämne som påträffas i brandskum, PFOS (perfluoroktansulfonsyra), avskiljs i ett specifikt reningssteg som finns vid två av de fem medverkande avloppsreningsverken. Vi kommer därför att utföra provtagning både före, i och efter reningsprocessen vid de olika reningsverken. Vår ambition är att förstå vilka av de undersökta ämnena som avskiljs, eller fördelas, till andra fraktioner såsom slam, över reningsverket.

Kan vi förvänta oss någon typ av avskiljning alls för några processteg och vilka typer av ämnen är det i så fall som gäller? Projektet genomför PFAS-analys med de mer traditionella PFAS-parametrarna, men inkluderar också analyser där totalt organiskt fluor bestäms. Det senare kan vara en värdefull indikation på hur många PFAS-ämnen som potentiellt finns i vattnet, men som vi med dagens analys inte alltid har möjlighet att bestämma med exakta namn och strukturer.

Projektet ska bidra till att minska PFAS-utsläpp

Projektet "Förekomst och avskiljning av PFAS vid svenska reningsverk" har som mål att undersöka hur och när PFAS avskiljs vid reningsverk för att minska spridningen av dessa skadliga ämnen. Metoden innefattar provtagning och analyser av PFAS-flöden på flera reningsverk, med fokus på att identifiera vilka ämnen som avskiljs mest och när detta sker. Resultaten ska bidra till att optimera befintliga processer för ökad avskiljning av PFAS.

Projektet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med VA-organisationer och Örebro universitet. IVL:s roll är att utföra analyser och leda arbetet, medan VA-organisationerna bidrar med provtagning och processdata.

Projektet bidrar till miljönytta genom att minska PFAS-utsläpp och är kopplat till FN:s globala mål, särskilt mål 6 (rent vatten och sanitet) och mål 12 (hållbar konsumtion och produktion), genom att förbättra vattenkvaliteten och främja resurseffektiva metoder vid reningsverk.

Projektfakta

  • Projektnamn: PFAS – förekomst och avskiljning vid svenska avloppsreningsverk
  • Budget: 1,8 miljoner SEK
  • Finansiär: SIVL (Stiftelsen Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning) och SVU – Svenskt Vattens Utvecklingsfond
  • Samarbetspartner: IVL Svenska Miljöinstitutet , Roslagsvatten, Skövde kommun, Stockholm Vatten och Avfall (SVOA), SYVAB och Gryaab.
  • Period: 2024 - 2025

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

  • 6. Rent vatten och sanitet för alla
  • 12. Hållbar konsumtion och produktion