1. Startsida
  2. Vårt erbjudande
  3. Forskning
  4. Transporter
  5. Transportinköp hållbar sjöfart
En lastbil på väg och ett fartyg i en hamn

Transportköpen kan ge mer hållbar sjöfart

Hur tillverkande företag hanterar sina inköp av transporttjänster har stor inverkan på transportsektorns utveckling. Transportköpande företag har ökat sina miljörelaterade krav de senaste tio åren. Samtidigt har kraven gått från generella – till exempel miljöcertifiering – till mer specifika krav, som förnybara bränslen.

För sjötransporter är dock kunskapen sämre om hur miljökrav ställs samtidigt som det historiskt sätt har funnits få erbjudanden om sjötransporter med mindre miljöpåverkan. De senaste två till tre åren har vi dock sett ökat utbud och efterfrågan på mer hållbara sjöfartslösningar, även om utvecklingen går ganska långsamt.

Gröna kluster för hållbar sjöfart i norra Sverige

För att påbörja och påskynda sjöfartens klimatomställning, är det viktigt att förstå drivkrafter bakom ökad efterfrågan på mer hållbara transporter bland transportköpande företag, vilken betalningsvilja som finns och undersöka vilka miljökrav som kan ställas för att driva på sjöfartens omställning. Dessa skärpta externa krav behöver rederier och transportleverantörer snabbt svara upp mot i samverkan med övriga aktörer. Samverkan kring sådana frågeställningar kan också skapa nya affärsmöjligheter.

Syftet med projektet Gröna kluster för hållbar sjöfart i norra Sverige är att förstå vilken betydelse olika aktörers miljökrav har för att driva på omställningen mot hållbar sjöfart och hur aktörerna tillsammans kan agera. Dessutom bidrar projektet till ökad kunskap om drivkrafterna bakom ökningen av hållbarhetsrelaterade krav vid upphandling och aktörernas roller i omställningen.

Norra Sverige har identifierats som ett geografiskt område där ett flertal aktörer är drivande inom klimatomställningen och projektet har en stark referensgrupp med transportköpare, hamnar och rederier.

Intervjuer har genomförts med samtliga företag för att kartlägga befintliga och potentiella framtida miljökrav och synen på sjöfartens miljöprestanda. Vid workshoppar diskuteras gemensamt vägar framåt för att driva på omställningen. Projektet avser att ta fram en förklaringsmodell för hur olika aktörer, enskilt och tillsammans, kan driva omställningen mot hållbar sjöfart genom ökade miljökrav. Projektet vill ge handfasta rekommendationer till samtliga aktörer.

Medverkande företag i studien:

  • Hamnaktörer: Luleå hamn, Kvarken Ports, Skellefteå hamn, Piteå hamn och Shorelink
  • Rederier: AtoB@C, Wallenius SOL, Wagenborg Shipping, CMA CGM och Wasaline
  • Varuägare: Smurfit Kappa, Stora Enso, Holmen Trävaror, SSAB, Northvolt, Komatsu, H2GreenSteel och SCA Logistics

Tidigare studier

IVL Svenska Miljöinstitutet har tidigare, tillsammans med RISE (före detta SSPA), Maritimt Forum och Green Consulting Group, genomfört två studier inom samma område:

Transportköparens roll för ökad och hållbar sjöfart

En ökning av andelen gods som förflyttas sjövägen är en politiskt prioriterad fråga för att nå ett långsiktigt hållbart och effektivt transportsystem. Fördelar med sjöfart som ofta lyfts fram är mindre köer, minskad klimatpåverkan, sänkta kostnader för varuägare samt ökad trafiksäkerhet.

Trots detta syns inte någon ökning av andelen sjötransporter. Projektet syftade till att bättre förstå hinder och möjligheter för att transportinköpande företag ska kunna bidra till en ökad överflytt av gods från vägtransporter till sjöfart.

I projektet identifierades tre områden som utgör hinder och möjligheter för en överflyttning av gods från väg till sjöfart utifrån ett transportköparperspektiv.

  1. Det är ingen prioriterad fråga bland transportköpare att jobba med överflytt från lastbil till järnväg och sjöfart.
  2. Många företag saknar kunskap om sjöfartslösningar.
  3. Bristande samverkan mellan aktörerna utgör ett hinder för en överflytt från land till sjö.

Studien har även identifierat förslag till åtgärder som det transportköpande företaget kan vidta för att hantera identifierade hinder och verka för en ökad överflyttning till mer hållbara sjöfartslösningar. Några exempel är att avsätta tid för att överväga och utvärdera sjölösningar och att ledningen i företaget utvecklar tydligare transportrelaterade mål för hållbarhet och trafikslag. Andra åtgärder kan vara att öka kunskapen om sjöfart och skapa dialog genom samverkan med transportleverantörerna.

Projektet finansierades av Trafikverket och genomfördes i samarbete mellan IVL, SSPA (RISE) och Maritimt Forum. Det pågick 2018–2020.

Ladda ner slutrapporten Transportköparens roll för ökad och hållbar sjöfart. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktörssamverkan för ökad och hållbar närsjöfart

Utgångspunkten för detta projekt var slutsatsen från det föregående (Transportköparens roll för ökad och hållbar sjöfart): att det finns en brist på samverkan mellan aktörerna som utgör ett hinder för ökad och hållbar sjöfart, och att samarbete behövs för att komma över det hindret.

Syftet med projektet var att förstå hur en ökad och hållbar containeriserad närsjöfart kan uppnås med utgångspunkt i hur rederier, varuägare, speditörer och hamnar i aktörssamverkan kan utveckla konkurrenskraftiga transportlösningar. En modell för aktörssamverkan har utvecklats som tillsammans med ökad förståelse för aktörernas roller och relationer samt krav på leveransservice och miljö, resulterat i slutsatser och rekommendationer för att närsjöfarten ska kunna nyttjas i större utsträckning samt möjliggöra initiativ för en hållbarare sjöfart.

Resultatet bygger på fallstudier av två transportupplägg bestående av varuägare, hamn, rederi och speditör. Det första fallet inkluderar transport av containers med närsjöfart där godset har en start- och slutpunkt inom Europa, och där kundgrupperna främst består av varuägare och speditörer. Det andra består av feedring av containers till/från de stora hub-hamnarna där godset transporteras vidare mellan kontinenter. Kunderna är transoceana rederier och globala speditörer.

Samverkan mellan aktörerna sker på olika nivåer där informationsdelning, strategisk vikt och aktörernas vilja att anpassa sig skiljer sig åt.

I rapporten ges rekommendationer för hur rederier, varuägare, hamnar och speditörer kan agera i samverkan för ökad och hållbar containeriserad närsjöfart. Även om de enskilda aktörerna kan göra mycket själva, är det främst genom aktörssamverkan som de stora förändringarna kan ske för att utveckla hållbar och effektiv närsjöfart.

Projektet finansierades av Trafikverket och genomfördes i samarbete mellan IVL, SSPA och Green Consulting Group och pågick 2020–2022.

Ladda ner slutrapporten Aktörssamverkan för ökad och hållbar sjöfart Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Projektfakta

  • Projektnamn: Gröna kluster för hållbar sjöfart i norra Sverige
  • Total budget: 1,9 miljoner SEK
  • Finansiär: Trafikverket (sjöfartsportföljen)
  • Samarbetspartner: RISE
  • Period: 2023 - 2025

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

  • 7. Hållbar energi för alla
  • 9. Hållbar industri innovationer och infrastruktur
  • 13. Bekämpa klimatförändringarna