1. Startsida
  2. Vårt erbjudande
  3. Forskning
  4. Transporter
  5. Vägar mot fossilfria godstransporter
En eldriven lastbil ansluten till en laddstation, upplyst av gatubelysning en regnig kväll.

Vad behövs för att godstransporterna ska klara klimatmålen?

Hur kan godstransportsektorn ställa om för att möta Sveriges och EU:s klimatmål? Detta forskningsprojekt utforskar flera tänkbara scenarier där målen för 2030, 2040 och 2045 uppnås genom en kombination av förnybara drivmedel, elektrifiering och transporteffektivitet.

Projektet Vägar mot fossilfria godstransporter undersöker vilka åtgärder och styrmedel som krävs och analyserar genomförbarheten och riskerna med dem.

Klimatmålen förutsätter ny politik

Fossilfria tekniker möjliggör redan godstransporternas omställning, men utvecklingen går för långsamt. I projektet undersöker vi politiska åtgärder som stödjer övergången till fossilfrihet, såsom styrmedel för förnybara drivmedel, ellastbilar och utvecklad laddinfrastruktur. Målet är att skapa ett underlag som pekar på vilken kombination av åtgärder som kommer behövas för att omställningen ska gå tillräckligt snabbt.

Vad påverkar åtgärdernas genomförbarhet?

En viktig del av projektet är att undersöka risker och hinder mot en framgångsrik omställning. I detta ingår att skapa en bild av sårbarheter och risker med de olika förslagen, exempelvis genom att undersöka konsekvenser som kan påverka acceptansen för dem. Risker kopplat till konflikt och störningar i försörjningskedjor kommer också analyseras.

Samarbete med viktiga aktörer

Projektet genomförs i nära samverkan med aktörer som påverkar och påverkas av godstransporternas klimatomställning. Genom en referensgrupp med totalt 13 deltagare från näringsliv, akademi och myndigheter ser vi till att resultaten blir välgrundade och kan komma till verklig nytta. Projektet utförs också genom litteraturstudier och egna analyser.

Projektfakta

  • Projektnamn: Vägar mot fossilfria godstransporter
  • Budget: 1 500 000 SEK
  • Finansiär: Triple F
  • Samarbetspartner: IVL Svenska Miljöinstitutet, CIT Renergy AB, Magnus Nilsson Produktion
  • Period: 2024 - 2026

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

  • 9. Hållbar industri innovationer och infrastruktur
  • 13. Bekämpa klimatförändringarna