En illustration

TraceMet ger kunskap om metallernas ursprung

Projektet TraceMet arbetar för att skapa ett system som ger bättre spårbarhet för metaller, så det blir möjligt att miljöcertifiera dem genom hela värdekedjan. Flödet av två svenska metaller är i fokus: järn och koppar.

Behovet av metaller och mineraler växer med ny teknik och med övergången till nya energiformer. Samtidigt ökar oron över gruvnäringens negativa påverkan på både miljön och sitt lokalsamhälle.

Syftet

Projektet TraceMet ska ta fram två olika pilotsystem. Det ena följer värdekedjan för järn, från gruvan via ståltillverkning till bussar eller lastbilar. Det andra gäller koppar, från gruvbrytningen via tillverkning av koppartråd till färdiga elkablar. På så sätt ska TraceMet visa hur ett internationellt accepterat system för certifiering och spårbarhet kan utformas, för att stödja en mer hållbar metallproduktion.

Mål

Målet är att ta fram ett administrativt system och en teknisk lösning som möjliggör en certifierad ursprungsdeklaration. Med hjälp av massbalansbokföring och en blockkedjedatabas ska man genom hela värdekedjan kunna se både koldioxidavtrycket för metallen och hur mycket återvunnet material den innehåller.

Målet med projektet är att ta fram ett administrativt system och en teknisk lösning som möjliggör en certifierad miljödeklaration. Med hjälp av massbalansbokföring och en blockkedjedatabas ska man genom hela värdekedjan kunna se både koldioxidavtrycket för metallen och hur mycket återvunnet material den innehåller.

Projektet ska ta fram två olika pilotsystem. Det ena följer värdekedjan för järn, från gruvan via ståltillverkning till bussar eller lastbilar. Det andra gäller koppar, från gruvbrytningen via tillverkning av koppartråd till färdiga elkablar.

På så sätt ska TraceMet visa hur ett internationellt accepterat system för certifiering och spårbarhet kan utformas, för att stödja en mer hållbar metallproduktion.

Slutrapport: TraceMet – ett system för spårbarhet av hållbara metaller och mineral

Slutrapporten från TraceMet är en lättläst sammanfattning av projektet med en övergripande beskrivning av de tekniska lösningar som valts och resonemang kring vad som kan bli nästa steg i utvecklingen av ett spårbarhetssystem för metaller.

TraceMet har arbetat med värdekedjor. Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Och projektet har noterat att ett väl fungerande samarbete mellan aktörerna är basen för att skapa ett system för spårbarhet. Samarbete kräver tillit – både mellan aktörerna och till tekniken.

Ladda ner slutrapporten från TraceMet. Pdf, 3.3 MB.

Prestudy: Traceability of sustainable metals – a blockchain-based solution

TraceMet är fortsättningen på en förstudie som publicerade sin slutrapport, Traceability of sustainable metals – a blockchain-based solution, i maj 2019.

Ladda ner rapporten här. Pdf, 801 kB.

TraceMet Report: Implementation and Evaluation

Denna rapport sammanfattar resultaten från implementeringen och utvärderingen av TraceMets pilotsystem.

En agil utvecklingsmetodik har använts för att styra den tekniska utvecklingen och framtagandet av produktkategoriregler och certifieringsscheman med input från användargruppen. Även om komplexiteten i arbetsprocesserna både före och efter användningen av pilotsystemet försvårar den övergripande spårbarhetsfrågan, visar resultatet från utvärderingen att användargruppens medlemmar är nöjda med piloten.

Ladda ner rapporten Implementation and Evaluation. Pdf, 862 kB.

TexTraceMet Report: Outlookt

Denna rapport sammanfattar resultaten från den marknadsöversikt som gjorts inom TraceMet. Här redovisas ny utveckling inom spårbarhet och blockkedjeteknik. De bästa tillgängliga teknikerna – och i viss mån den framtida teknik – som kan tillämpas för massbalans i metallvärdekedjor identifieras och utvärderas.

Ladda ner rapporten Outlook Pdf, 1.6 MB.

TraceMet Report: Technical Development

Denna rapport presenterar blockkedjetekniken för massbalansredovisning av metaller och mineraler som använts i TraceMet. Här förklaras blockkedjans arkitektur, transaktionerna och reglerna för dem.

Företagen rapporterar sin produktion och överföring av metaller och mineraler till blockkedjan genom en applikation. De rapporterar också vilket koldioxidavtryck deras produktion gör och hur mycket återvunna metaller den använder. Med denna information kan blockkedjan spåra materialflödet och dess miljöpåverkan genom hela värdekedjan.

Ladda ner rapporten Technical Development. Pdf, 727.8 kB.

TraceMet Reports: Certification

Området Certification handlar om de gemensamma certifieringsstandarder och definitioner

Från detta område har TraceMet publicerat två rapporter.

Den ena rapporten har titeln Calculating and Reporting Rules. Den innehåller dels produktkategoriregler (Product Category Rules, PCR), det vill säga hur man ska beräkna och rapportera koldioxidavtryck och återvunnet innehåll för metallprodukter, dels de specifika metoder, antaganden och data (Specific Methods, Assumptions and Data, SMAD) som gäller pilotstudierna för koppar respektive järn/stål.

Den andra rapporten heter Certification Scheme. Syftet med certifieringsschemat är att möjliggöra en stegvis vidarebefordran av miljörelaterade data genom hela stål- och kopparkedjan, från gruvdrift till komponentproducent (för koppar) och till fordonsindustrin (för stål). Certifieringsschemat verifierar att dessa data möter kraven enligt avtalen i TraceMet-projektet och kopieras korrekt till blockkedjan.

Ladda ner rapporten Calculating and Reporting Rules Pdf, 1.4 MB.

Ladda ner rapporten Certification Scheme Pdf, 655.8 kB.

Projektfakta

  • TraceMet - Traceability for sustainable metals and minerals
  • Budget: 5,3 MSEK inklusive parternas arbetstid
  • Projektägare: Svemin
  • Finansiär: Swedish Mining Innovation, det strategiska innovationsprogrammet för gruv- och metallutvinnande industri som ingår i Vinnovas, Energimyndighetens och Formas satsning på strategiska innovationsområden.
  • Samarbetpartners: Rise, Boliden, LKAB, Elektrokoppar AB, SSAB, ABB, Scania, Volvo Group
  • Period: 2019 - 2021