Mistra SafeChem
Mistra SafeChem är ett forskningsprogram som har målet att skapa en hållbar kemiindustri och minska exponeringen av farliga ämnen. Det är finansierat av Mistra och pågår från 2019 till 2028.
Visionen för Mistra SafeChem är att möjliggöra och främja expansionen av en säker, hållbar och grön kemisk industri i Sverige. Centrala delar av detta tvärvetenskapliga program är att utveckla nya processer för industrin och ta fram en verktygslåda med modeller och metoder för att riskbedöma kemikalier.
Helhetssyn och livscykelperspektiv
Forskningen fokuserar på proaktiv riskkarakterisering av nya kemikalier, nya syntesvägar och processer för design och tillverkning av kemikalier samt utvecklad och förbättrad livscykelanalys. Helhetssyn och verktyg för livscykelhantering är centrala delar samt att förmedla kunskap från forskning till näringsliv och samhället i stort.
I en serie fallstudier studeras specifika syntes-, återvinnings- och substitutionsprocesser på olika nivåer i värdekedjan och för ett antal applikationer.
Brett samarbete är nyckeln till framgång
Arbetet i Mistra SafeChem innebär ett omfattande samarbete mellan material- och organkemister, toxikologer och miljökemister samt industri- och produktspecialister.
Programmet koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet. I konsortiet ingår forskare från IVL, Stockholms universitet, RISE, KTH, Uppsala universitet och Danmarks tekniska universitet. Industrin deltar med representanter från hela värdekedjan – från tillverkning av kemikalier till användning i industriella processer och produkter.
Fas 1 av Mistra SafeChem pågick 2019 till 2024, då Mistra beslutade om en förlängning av programmet med en andra fas som pågår till 2028. Budgeten per fas är 100 miljoner kronor, varav 70 miljoner kommer från Mistra och 30 miljoner från industrin.
Projektfakta
- Mistra SafeChem - Safe and Efficient Chemistry by Design
- Finansiär: Mistra
- Budget för fas 2: 100 MSEK, varav 70 MSEK från Mistra och 30 MSEK från programmets industriparter
- Samarbetspartner i fas 2: RISE, Stockholms universitet, KTH, Uppsala universitet, DTU, Astra Zeneca, BASF, Cambrex, EnginZyme, LigniCore, Merck, Nouryon, Perstorp Innovation, Stockholm Vatten och Avfall
- Period: 2019 - 2028